Vrij en blij

Heerlijk reizen en leven zonder plan!

Andalusia in Europa

| 2 reacties

Posted from The Hague, South Holland, The Netherlands.

Op  woensdag 10 april halen we Anne en Jerome met hun vrienden Ruby en John op van het vliegveld van Frankfurt in een gehuurde Ford Transit bus voor 9 personen.

We gaan eerst naar het prachtige Nürnberg en eten daar de Nürnberger worstjes. We zijn dan precies op tijd voor het klokkenspel van de Frauenkirche op de Markt.

Frauenkirche, Nuerenberg 10 april 2013 Uitzicht vanaf de Kaiserburg, Nuerenberg

Natuurlijk lopen we door naar de hoger gelegen Kaiserburg. Na hun vlucht en deze start hier zijn we toe aan het hotel Götz in Dachau, waar we drie nachten logeren.

Hotel Gotz, Dachau

Donderdagochtend zijn we uitgenodigd op de fabriek van MAN Diesel & Turbo in Augsburg. Lex Nijsen geeft een presentatie en Werner Őhlers gaat met ons, helmen en veiligheidsbrillen op, door de fabriek. De techneuten onder ons zijn verrast over de afmetingen van de motoren en onderdelen. Die onderdelen op zich zijn allemaal kunstobjecten qua vormgeving. Fantastisch om daar als gast te zijn.

MAN, Augsburg MAN, Augsburg

Na de lunch op de fabriek, gaan we de stad in naar het stadhuis om daar het beroemde plafond te bekijken van de Goldener Saal.

Rathhaus, Augsburg Rathhaus, Augsburg

Ook wandelen we door de oudste sociale woonwijk ter wereld, De Fuggerei.

de Fuggerei, Augsburg de Fuggerei, Augsburg

Vrijdag beginnen we in het voormalige concentratiekamp van Dachau. Iedereen heeft erover gelezen en heeft het gezien in films. Maar hier echt te zijn maakt op ons allemaal een behoorlijke indruk.

Dachau Dachau

’s Middags duiken we letterlijk München in. De parkeergarage bij Marienplatz komen we gelukkig onbeschadigd in en uit dankzij Wim. Heerlijk genieten van een biertje met lunch in het super Duitse Hofbräuhaus met Duitse muziek.

Hofbrauhaus, Munchen Hofbrauhaus, Munchen

Daarna lopen we nog even door de stad om ook de Frauenkirche in deze stad te bekijken, voordat we, allemaal behoorlijk moe,  weer terug gaan naar het hotel.

Zaterdag rijden we naar Hohenschwangau voor een bezoek aan het kasteel Neu Schwanstein. Het is een mooie plek, ook omdat je langs de grens van Oostenrijk rijdt en een mooi uitzicht op de sneeuwtoppen hebt. Ons volgende hotel, het vakwerkhuis Hotel Kern is in Idstein.

Neu Schwanstein Neu Schwanstein

Zondag rijden we via de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, Limburg naar Den Haag. Onze vrienden zijn zeer onder de indruk van dit Memorial, waar natuurlijk ook gevallenen uit Alabama liggen.

Amerikaanse begraafplaats Margraten, Nederland Amerikaanse begraafplaats Margraten, Nederland

En dan naar ons huis. Een huis, drie onder 1 kap….”wat is nu exact jullie dak?” Heeft Jerome er moeite mee of neemt hij ons in de maling? Eenmaal binnen aan de “Bitterballen” gevolgd door “Boerenkool” kijken zij hun ogen uit, omdat het zo anders is.  Wij vinden het vreselijk leuk om hen te laten zien hoe Nederlanders hun huis inrichten en kunnen leven zonder airco en ijsklontjesmachines.

Anne en Jerome bij ons thuis Ruby en John bij ons thuis

Maandag besteden we de hele dag aan Den Haag. We gaan naar het Binnenhof  en de Tweede Kamer.

Binnenhof, Den Haag Hofvijver, Den Haag

Hebben daar een vreselijke leuke gids, die ons rondleidt. Na de lunch gaan we natuurlijk naar Panorama Mesdag.

OK, volgende keer als wij in de buurt zijn, gaan we op het advies van Jerome zeker naar het Cyclorama in Atlanta, Georgia.

Panorama Mesdag, Den Haag Panorama Mesdag, Den Haag

Het is heerlijk weer, een beetje veel wind maar lekker genoeg om even een biertje aan de haven in Scheveningen te drinken. En tja, waar ga je dan eten? Natuurlijk gewoon bij Simonis.

We zien op televisie de enorme hoeveelheid mensen die de eerste dag het Rijksmuseum bezoeken en houden ons hart vast, wij gaan morgen!

We zijn dinsdag om 10 uur in het Rijksmuseum  en kunnen zo doorlopen, geen wachttijden. We gaan direct naar de Nachtwacht   Wat is het prachtig geworden. Omdat we zo vroeg zijn kunnen we de bekende schilderijen allemaal goed bekijken. Lastig om zes mensen in hun eigen tempo langs de highlights te leiden, maar het is gelukt!

Rijksmuseum, Amsterdam Rijksmuseum, Amsterdam

De Spiegel, Amsterdam Grachtentocht, Amsterdam

Lunchen bij de Spiegel en een rondvaart door de grachten maken deze dag compleet. Terug in den Haag wacht ons thuis een Indische rijsttafel met spekkoek toe.

Woensdagochtend starten we vroeg, zodat we op tijd in Aalsmeer bij de bloemenveiling  zijn. Vreselijk leuk, bloemen, bloemen en nog eens bloemen. Een drukte van belang om de bloemen geveild en op de juiste plaats voor vervoer te krijgen.

Bloemenveiling Aalsmeer Bloemenveiling Aalsmeer

Een lunch bij Arnold en Marieke bij Raptobike  moet gewoon even wachten want Jerome en John willen eerst al hun technische vragen aan Arnold stellen.

Raptobike Lunch bij Marieke en Arnold, Raptobike

We vervolgen onze weg en gaan naar De Alida Hoeve  in Volendam. Dit is de plek, waar je ook goede souvenirs kunt kopen, merken wij. In Volendam steken Anne en Jerome zich in de klederdracht. En zij poseren alle vier met de haring. Later, thuis hebben Anne en Jerome het ook daadwerkelijk geproefd, maar Ruby en John durfden het niet aan.

Kaasboerderij Volendam Ann en Jerome in Volendam

Ann en Jerome aan de haring Ruby en John aan de haring

We lopen bij ons heerlijk naar het strand voor een biertje. Thuis eten we “Hollandse” garnalen en een Italiaans gerecht met zeeduivel, gevolgd door een kaasplateau.

terug van het strand  Strand

Donderdag gaan we eerst naar de Keukenhof.  Gelukkig zien we onderweg al wat bloembollenvelden ook echt in bloei.

Ann en Jerome in de bollen Ruby en John in de bollen

Keukenhof Keukenhof

Onze vrienden zijn helemaal verbaasd, nog nooit hebben zij zoveel verschillende soorten  tulpen gezien.

De lunch in Roelofarendsveen  , jammer, niet buiten, het is echt te koud. We rijden over binnenwegen, zo krijgt men een goed beeld van ons waterland en gaan naar de Porceleyne Fles in Delft.  Natuurlijk willen ze iets meenemen naar Alabama, maar laten we maar niet het “echte” spul kopen. Iedereen is verbaasd over de prijzen.

Porceleyne Fles, Delft Porceleyne Fles, Delft

Als we in Delft zijn gaan we langs broer Fred, want die heeft op dit moment een openhuis expositie

Even over de Markt in Delft en dan heerlijk eten bij “De Waag”.

bij Fred Breebaart, Delft

Vrijdag brengen we om 6 uur ’s morgens onze vrienden naar Centraal Station Rotterdam waar zij de Thalys nemen naar Parijs. Zij vervolgen hun reis met drie dagen Normandië en twee dagen Parijs.

Dit is een ontzettend leuke ervaring geweest, wij hebben genoten van onze Amerikaanse vrienden in Nederland, vreselijk leuk om zo intensief elf dagen met hen rond te reizen, maar……doodvermoeiend!

We zijn alweer op adem en hopen hen snel weer te zien, ergens in de USA, het idee is elkaar reizend in Colorado te ontmoeten.

We will meet again………..

Als Anne en Jerome, Ruby en John thuis zijn, sturen zij ons hun foto’s zodat wij een boek voor hen kunnen maken bij Albelli. Als het klaar is, zullen we de link op deze site zetten.

Het fotoboek

 

 

 

2 reacties

  1. Wonderful write up of our trip. You as usual made it all come alive for me.
    Anne

  2. Wat geweldig om te lezen, leuke dingen hebben jullie gedaan! Het ergste is dat wij het meeste nog niets eens gezien hebben…… Wanneer komen jullie weer deze kant uit? Veel hugs uit de USA

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.