Vrij en blij

Heerlijk reizen en leven zonder plan!

Biosphere 2

| Geen reacties

Posted from Tucson, Arizona, United States.

Eens was dit in het nieuws als wetenschappelijk onderzoek (ik herinner mij die beelden). Google op Biosphere 2 en je leest er van alles over. Waarom is het mislukt? Omdat er te weinig voedsel was, te veel CO2  en te weinig O2.

Wel heel bijzonder om te zien hoe het geweest moet zijn en hoe de Uni van Arizona dit complex nu gebruikt voor onderzoek in verband met de opwarming van de aarde. Een bijzonder goede gids heeft ons zeker 1 ½ uur rondgeleid in deze biologische sfeer. Een zeer bijzondere ervaring.

 

 

Er zijn twee woestijnen, de ene is nu in winter conditie, de ander in voorjaar. Zodat er toch aldoor zuurstof wordt geproduceerd.

Er is een regenwoud, mangrove bos en een zoute zee met koralen. Biologen zijn bezig met een onderzoek naar de sterfte van deze dennenbomen. Hele bossen gaan dood, door droogte?

 

 

 

En dan kom je in de kelder, waar de hele apparatuur staat, waarmee warmte en kou van de lucht geregeld wordt met een gesloten watersysteem. Om te voorkomen dat de Dome explodeert zijn er twee longen.

Dus gingen we in een long. Toen we daarin stonden, zette hij een deur open, waardoor de luchtdruk veranderde en de ballon inzakte. Je zag die poten zakken. Toen we uit de ruimte gingen moest je echt even behoorlijk tegen de wind in! Je ziet dat er nog een hele kap omheen zit.

 

 

Je zou het moeten zien en ervaren!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.