Vrij en blij

Heerlijk reizen en leven zonder plan!

Wie was waar en wanneer?

| 1 reactie

Posted from Aztec, New Mexico, United States.

We gaan nog een beroemde ruïne bekijken. Als we daar zijn, blijkt het fotokaartje nog in de pc te zitten. Dus….”even” terug naar huis.

De Aztek Ruins, te vinden in het Aztek Ruins National Park. Die naam is zeer verwarrend. Je denkt dan ogenblikkelijk aan de Azteken. Maar dat is een Mexicaanse bevolkingsgroep die Mexico City hebben gesticht.

De kolonisten vonden deze ruïnes en dachten dat het behuizing van de Azteken was en zij gaven het stadje dus ook die naam. Helemaal onterecht, want dit hele complex is tussen het jaar 1000 en 1200 gebouwd door andere Pueblo people (de Anasazi Tribe).

Maar er blijven heel veel vraagtekens, dus je krijgt nergens in het verhaal een duidelijk antwoord wie waar was en wanneer.

Ook een versie van het verhaal is dat er verschillende tribes hier zijn neergestreken voor een poosje. De Hopi, de Navajos, de Utes enz. En waarom ze dit gebied weer hebben verlaten is ook een raadsel. Gewoon omdat ze geloven in het leven door de reis over het gegeven land of b.v doordat er een periode was van droogte, waardoor gewassen niet meer groeiden.

Die ruïnes zijn wel indrukwekkend. Het is onvoorstelbaar dat al die stenen en houten balken van heinde er ver zijn aangesleept. (zonder vrachtwagens).

Deze Kiva is in 1934 gereconstrueerd. En wordt nu nog door Indianen gebruikt voor samenkomsten.

Ja, je krijgt een heel boekwerk (in het Nederlands) mee als je daar gaat kijken en Wim leest onderweg waar al die kamertjes voor bedoeld waren, maar…..ach, dat wil je niet allemaal onthouden. Het is het hele verhaal erachter dat zo’n indruk maakt. Toen er hier nog niets was, alleen dit ruige land, trokken de Indianen er door heen en stichtten woongemeenschappen op de juiste plekken. Deze bij de San Juan River. A river gives life!

De muur aan de noordkant is ruim 100 meter. Natuurlijk werd er bij het bouwen van zo’n stad rekening gehouden met de stand van de zon en de sterren.

 

Wat men ook niet weet is waarom er in een bepaald stuk muur een hele rand van groene stenen zit. Groot vraagteken?

Fantastisch dat antropologen en geologen dit zo hebben blootgelegd na 600 jaar, en dat het nu een National Park is. De Pueblo beschouwen het allemaal als heilige grond.

Er is hier redelijk dichtbij nog een mega grote plek met de ruines van de Chaco Indianen.We hebben al even gekeken of we met een georganiseerde trip mee gaan, maar 370 dollar voor zo’n dag vinden we te mal. Zelf gaan is ook nog een optie, maar de weg er naar toe schijnt een 25 km dirt road te zijn die super slecht is. Dus…..hebben we even genoeg ruïne gezien, denk ik.

Dat we in een zeer levendig Indianen gebied zitten is duidelijk te zien aan alles. De bevolking heeft echt een Indiaans uiterlijk. En ook komen alle symbolen overal terug, zoals hier bij het visitors center van Bloomfield die prachtige Kokopelli in het zonne-teken.

Eén reactie

  1. Wederom prachtige foto’s van een heel bijzonder gebied. Sommige gebouwen zien er best wel strak en gebruikt uit, dat zal dan ook wel zo zijn. Voor de First Nation mensen zijn dit belangrijke plekken waar ze altijd naar terug zullen komen. Hoe hebben mensen op deze afgelegen gebieden kunnen wonen, of the grid, dat is zeker. Verder gaan met deze looie plaatjes en verslagen. Groetjes

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.