Vrij en blij

Heerlijk reizen en leven zonder plan!

De combi van beeldhouwen en geschiedenis.

| Geen reacties

Posted from Keystone, South Dakota, United States.

 

Na een mistig en nat weekje op Mountain Vieuw RV Park en Campground in Sundance, Wyoming bij Joanne en Berny zijn we naar Black Hawk getrokken, een dorpje ten noorden van Rapid City in de Black Hills, South Dakota.

Het weer is prima, 15 graden, bewolkt met aan het einde van de middag een buitje. Dus besluiten we vandaag Mount Rushmore en Crazy Horse te gaan bekijken. Dit is een ongelofelijk toeristisch gebied waar je volgens ons beter niet kunt zijn in de zomermaanden. Nu is het nog OK.

 

Je komt aanrijden, ziet de koppen vanaf de weg en denkt……is dit het? De koppen zijn kleiner dan wij ons hebben voorgesteld.

Maar als je dan de auto parkeert en gaat lopen, krijg je natuurlijk een veel beter beeld.  Het is een combi van respect voor de wijze waarop dit kunstwerk is vorm gegeven en de geschiedenis van Amerika die dit “memorial” tot iets heel bijzonders maakt.

 

 

Washington, Jefferson, Roosevelt, Lincoln.

Wellicht nog meer bijzonder is Crazy Horse.  Bijzonder hoe het idee is ontstaan, bijzonder hoe een “foundation” onder leiding van de 85 jarige echtgenote van de beeldhouwer Korczak Ziolkowski dit werk voortzet. Over 25 jaar gaan we zeker nog een keer hier naar toe om meer resultaat te zien.

 

 

“My lands are where my dead lie buried” Crazy Horse.

Toen Korczak zelf, gezien zijn gezondheid niet veel meer kon werken aan de “sculpture” heeft hij zijn kinderen en kleinkinderen gevraagd tekeningen te maken van de dieren uit hun omgeving. Al deze dieren heeft hij uitgezaagd in koper en verwerkt in dit hek.

 

We zien deer, big horns, mountain goats en deze Lazuli Bunting en deze prachtige Barn Swallow.

 

 

 

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.